Blog

14.09.2014
Kategorie: Gastronomie

Jablečné lívanečky

Alpská kuchyně je v kombinaci s italskou rafinovaností a lehkostí dokonalým požitkem. Výsledkem přirozeného soužití tradic obou kultur jsou jedinečné gastronomické speciality.

Více informací

Doba přípravy: 30 minut
Náročnost receptu: Začátečník
Počet porcí: 4

Ingredience:

2 středně velká jablka
citrónová šťáva
tuk na smažení
3 lžíce cukru
1 lžíce skořice
hrst malin
125 g mouky
1/8 l mléka
2 vaječné žloutky
balení vanilkového cukru
1 lžíce oleje
2 vaječné bílky
špetka soli
1 lžíce cukru

Postup:

Oloupaná jablka zbavená jader nakrájejte na centimetrové plátky. Poté zalijte citrónovou šťávou, aby nezhnědla, a nechte 10 minut stranou.

Těsto: Do mísy nasypte mouku, přilejte mléko a míchejte, dokud nevznikne těsto. Přidejte postupně žloutky, vanilkový cukr a olej. Osolené bílky ušlehejte do ztuhnutí a přidejte cukr. Vmíchejte postupně do těsta. Plátky jablek pokryjte těstem a smažte na oleji dozlatova. Smíchejte cukr se skořicí a lívanečky ve směsi vyválejte. Ozdobte malinami.

TIP: Podávejte středně vychlazené s vanilkovou polevou a skořicí, výtečně chutnají v kombinaci s čokoládovými sušenkami.

Doporučené víno: Růžový muškát z Jižního Tyrolska

Komentáře

Přidat nový komentář



* Povinné položky
11.09.2014
Kategorie: Cestování

Do Itálie za horskými jezery

Víte, kde se dobře cítí milovníci italských aut? U italských jezer! Možná nejste fanouškem přímořských letovisek s opékajícími se turisty, a přitom si chcete na dovolené užít vody, sluníčka a také trochu adrenalinu. Zkuste se podívat k italským horským jezerům. Najdete tu čistou vodu ke koupání, slunné dny a hlavně klikaté horské silničky střídané klopenými zatáčkami na pobřeží jezer. Prudké stoupání i klesání prověří vaše auto dokonale.

Více informací

Nemusíte se bát vpádu vetřelců

Výhodou horských jezer je jejich poloha. Kolem jezera je soustředěn turistický ruch, najdete zde ubytování i služby na vysoké úrovni. Okolní hory však nedovolují příliš velký průnik civilizace, a tak můžete toulky v klidných lesích střídat s procházkou na kolonádě či ležením na pláži. Cestou k jezerům musíte zdolat obtížnější úseky cesty, silnice jsou tu však ve velmi dobrém stavu, takže pro trochu zkušenějšího řidiče nepředstavují velký problém a vyznavači sportovního stylu si vyloženě užijí.

Lago Maggiore leží na hranicích
Chcete-li být chvíli v Itálii a chvíli ve Švýcarsku, zajeďte k Lago Maggiore. Dobře si vybírejte místo, kde se u jezera ubytujete. U italských jezer najdete lokality vhodné pro méně movité turisty i pro cestovatele vyžadující určitý standard. K těm „vyzdobenějším" patří například městečko Laveno, pro méně náročné je třeba Luino na severnějším cípu jezera. Dopřejte si cestu po jezeru na pravidelné lodní lince (odjíždí neuvěřitelně každou půlhodinu). Nalodí vás klidně i s autem.
Pro opravdu originální zážitek si můžete zajet do Santa Cateriny del Sasso, kde můžete sešplhat po schodech ke středověkému klášteru. Je částečně vytesán ve skále, takže se tu v parném létě příjemně ochladíte a poté se můžete kochat nádhernými pohledy na jezero.

Na Gardě to žije
Překrásné scenérie se vám naskytnou u dalšího italského jezera - známého Lago di Garda. Opět vybírejte správné místo - na jižním konci jezera se můžete přidat k piknikujícím Italům, kteří si zde o víkendu u společných venkovních krbů grilují naložené maso, které si přivezli z domova. Sejde se celá rodina, popovídají si, snědí upečené masíčko a na závěr si dají klasický italský koláč z lineckého těsta s marmeládou, který italská hospodyňka na nedělní výlet připravila.

Sever je pro boháče
Na severním konci nic takového nenajdete. Pobřeží je lemováno nádhernými kolonádami s cizokrajnými rostlinami, hotely a penziony vyšší kategorie a parkovišti plnými luxusních limuzín. Na pláži se to hemží rodinami s dětmi, které se v poledne spořádaně odeberou do některé z restaurací v okolí. Severní i jižní výletníci však mají k dispozici stejně úchvatný pohled na široký obzor, moře vody a vysoké hory zvedající se z lehkého oparu nad vodou. V třicetistupňových vedrech je koupání v jezeře stejně příjemné jako v moři.

Vystopujte Clooneyho
Další velké jezero - Como, má své velké lákadlo. Někde poblíž má vilu známý herec George Clooney. Podle fotek na internetu je překrásná, ale nikdo z místních ji prý ještě nikdy neviděl. Zkrátka, něco jako Lochnesska. Vyptávali jsme se snad každého, ale odpověď jsme žádnou nedostali. Můžete to tedy zkusit sami, ale pokud nebudete úspěšní, určitě vás uchvátí dobrodružná cesta kolem Coma do vyhlášeného Bellagia. Po dvou hodinkách zábavného rallye, které vám překazí snad jen popelářské auto v úzké uličce, se před vámi otevře malebný přístav s kolonádou jako z třicátých let. Sedněte si na terasu některého z hotelů postaveného v koloniálním stylu a dívejte se na jezero. Na cestu zpět se tak naladíte, že budete litovat snad jen toho, že váš vůz není kabrioletem. Tak snad příště...

Autorka: Romana Černá

Komentáře

Přidat nový komentář



* Povinné položky
01.09.2014
Kategorie: Gastronomie

Paprikové rizoto

Vyzkoušejte, jak to chutná, když se snoubí chuť papriky, vína a řapíkatého celeru v delikátním rizotu podle tradičních italských receptů. Buon Appetito!

Více informací

Doba přípravy: 45 minut
Náročnost receptu: Mírně pokročilý
Počet porcí: 4

Ingredience:

2 papriky
4 malá rajčata, oloupaná, zbavená semínek a nesekaná najemno (můžete použít i loupaná rajčata v konzervě)
1 palice česneku, všechny stroužky najemno nasekané
olivový olej
1 červená cibule nadrobno nakrájená
85 ml bílého vína
3 stonky řapíkatého celeru nakrájeného na malé kousky
300 g rýže arborio
2 l kuřecího vývaru
150 g parmezánu
hrstka bazalky
75 g másla

Postup:

Rozpatle troubu a grilujte v ní na pečícím papíře papriky, otáčejte je a grilujte asi 4-5 minut, dokud nebudou zvrchu skoro černé. Poté papriky přendejte do mísy, přikryjte fólií a nechte 10 minut odležet. Když papriky zchladnou, odstraňte z nich černou slupku a pod tekoucí vodou se zbavte zbývajících semínek z vnitřku papriky. Následně papriku nakrájejte nadrobno.
Nakrájená rajčata vložte do pánve spolu s česnekem. Vařte na středním plameni asi 5 minut, dokud směs nezhoustne.
V další pánvi rozpalte olej a pomalu smažte cibulku a celer přibližně 5 minut, nebo dokud nezměknou. Když je zelenina dostatečně jemná a měkká, přisypte rýži, podlijte ji vínem a nechte alkohol odpařit. Po víně nalijte do směsi vývar a za občasného míchání vařte dalších 20 minut, dokud rýže neabsorbuje všechen vývar a je správně jemná. Když je rýže skoro hotová, přidejte nakrájenou papriku, rajčata, máslo, nastrouhaný parmezán a bazalku a řádně míchejte dokud není rizoto krémové. Dochuťte pepřem a solí a servírujte zakápnuté olivovým olejem.

Komentáře

Přidat nový komentář



* Povinné položky
<
>