Blog

14.10.2014
Kategorie: Aktuality

Fiat 500X Opening Edition: exkluzivně pro 2000 zákazníků

Fiat 500X na nedávném autosalonu v Paříži okouzlil veřejnost a setkal se s velmi pozitivním ohlasem. I když mnoho zájemců zatoužilo po novém modelu značky Fiat prakticky okamžitě, na oficiální uvedení na trh si budou muset ještě několik měsíců počkat. Dodávky k prodejcům jsou naplánovány na začátek roku 2015, a tak jako u každého kultovního produktu, i v tomto případě může být ze začátku obtížné uspokojit vysokou poptávku. Více informací na www.fiatpress.cz.

Komentáře

Přidat nový komentář



* Povinné položky
09.10.2014
Kategorie: Aktuality

Nová Lancia Ypsilon ELLE: parfaite pour ELLE

Milano dnes hostilo setkání s novináři nazvané The beauty of being a woman, které odhaluje ženský svět ve snaze objevit jeho tajemství a kouzlo pro bližší pochopení žen na celém světě a studující skutečně ženský smysl pro detail. Více informací naleznete ZDE.

Komentáře

Přidat nový komentář



* Povinné položky
03.10.2014

Alchymie výroby vína

Každý špičkový vinař potvrdí: "Víno se nedělá ve sklepě, ale na vinici."

Více informací

Chuť ve skleničce začíná u hroznů

Nejdůležitějším faktorem při výrobě vína je kvalita hroznů. Stejně jako v životě platí, že ze špatné suroviny je nemožné vyrobit vynikající - v tomto případě víno. Na kvalitu hroznů má vliv hned několik faktorů: odrůda, stáří vinic a jejich kvalita, terroir neboli spojení klimatu a typu půd či v neposlední řadě kvalitní sběr hroznů. Špičkoví vinaři tvrdí, že dobrá práce na vinohradu je víc než polovina úspěchu.

Faktorů ovlivňujících výrobu vína je tedy mnoho a my se budeme věnovat hlavně těmi, které se týkají přímo výroby. Lze je rozdělit do tří fází:

  • drcení, odstopkování a lisování
  • kvašení neboli fermentace
  • školení vína - síření, čiření, filtrace, zrání

První fáze
V první fázi přeměny hroznů na šťávu se jedná o drcení, odstopkování a lisování. Právě lisování přímo ovlivňuje výslednou kvalitu vína. Je pochopitelné, že čím šetrnější lisování, tím kvalitnější vinný mošt a samozřejmě i víno. Důležité je, aby se neporušily pecičky a do moštu se nedostaly hořčiny a trpkost. Například právě velmi šetrné lisování stojí za úspěchem oblasti Champagne, kde se produkují nejlepší šumivá vína na světě.

Druhá fáze
Ve druhé fázi, při kvašení neboli fermentaci, proměňují kvasinky jednoduché cukry na alkohol a oxid uhličitý. V této fázi se vytváří alkohol a mošt vinné révy se mění na víno. Fermentace může probíhat v přírodních nádobách ze dřeva, ale dnes se většinou používají nerezové tanky. Při kvašení se používají vybrané kultury kvasinek nebo přirozená mikroflóra, kterou používají zastánci biodynamického vinařství. Při přirozené fermentaci dochází k výraznému zvyšování teploty moštu a proto se často používá tzv. „řízená fermentace". Při tomto způsobu fermentace se chladí pláště nerezových tanků tak, aby jejich teplota nevedla k vysokému odpařování aromatických látek. Znamená to, že tam, kde se dělá dobré víno, se rozhodně nenapijeme burčáku. Některá vína se vyrábí za přístupu vzduchu tzv. „oxidativní metodou". Ve všech případech je důležité, aby bylo ve sklepě vždy čisto a nebyl prostor pro rozmnožování nežádoucích bakterií.

Třetí fáze
Třetí fází, neméně důležitou, při výrobě vína je jeho školení. Toto zvláštní slovo, které si spojujeme s něčím zcela jiným, představuje ve světě vína celou řadu kroků prováděných za účelem zvýšení kvality vína. Jsou to:

  • síření vína - chrání víno před nežádoucím znehodnocením, bez síření prakticky nelze víno vyrobit
  • čiření vína - odstranění kalících částic a nestabilních látek z vína
  • filtrace - při tomto procesu se odstraňují pomocí filtrů mikroorganismy a kalící částice. Někteří vinaři však svoje vína před lahvováním nefiltrují (velká červená vína)
  • zrání vína - ke zrání se mohou používat skleněné nebo dřevěné nádoby. V moderních vinařstvích jsou to nerezové tanky. V posledních desetiletích se používají ke staření dubové sudy, hlavně typu barrique. Dřevěné sudy k výrobě vína patří, vínu tím propůjčují svoje jedinečné vlastnosti.

Zajímavý je též rozdíl mezi výrobou červených a bílých vín. U výroby červených vín je rozdíl v nakvášení celých hroznů. Po rozemletí dojde ke společnému kvašení slupek s moštem. To má za následek, že se barvivo obsažené pod slupkou vyluhuje spolu s tříslovinami do vína. Také u některých bílých vín se používá velmi krátké nakvášení (záleží na odrůdě, typu vína a vinaři).


Vyrobeno ve spolupráci se společností Global Wines.

Komentáře

Přidat nový komentář



* Povinné položky
<
>