Blog

15.11.2014
Kategorie: Gastronomie

Panna cotta

Vynikající sladkost, na které si Italové s oblibou pochutnávají po celý rok.

Více informací

Doba přípravy: Příprava: 20 min; vaření: 30 min; chlazení: 1 hod
Náročnost receptu: Mírně pokročilý
Počet porcí: 4

Ingredience:

1 pomeranč
1 vanilkový lusk
300 ml mléka
150 ml smetany
1,5 čajové lžičky želatiny
55 g krystalového cukru
6 velkých švestek
150 ml portského vína
1 tyčinka skořice
4 ks hřebíčku
Na ozdobu:
Najemno nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče
1 vanilkový lusk

Postup:

1. Ponořte na chvíli celý pomeranč do vroucí vody, aby se odstranila hořká příchuť z pomerančové kůry. Poté kůru nastrouhejte a vymačkejte pomerančovou šťávu (nastrouhanou kůru a šťávu nesmíchávejte).

2. Vyloupněte vanilková semínka z lusku a uschovejte na později. Vanilkový lusk pak vložte do hrnce s mlékem a přiveďte pod bod varu. Neustále míchejte, aby se mléko nepřipálilo. Po chvíli sundejte hrnec z plotny, přikryjte pokličkou a nechte hodinu vychladnout.

3. Nasypejte želatinu do smetany a vidličkou našlehejte. Směs vlijte na malou pánev a přidejte velkou špetku pomerančové kůry, vanilková semínka a 40 g cukru. Pak do pánve nalijte mléko.

4. Rozehřejte pánev na mírném ohni a nepřestávejte míchat. Těsně před tím, než se směs začne vařit, ji nalijte do 4 formiček nebo mističek. Nechte 1 hodinu chladit.

5. Nakrájejte švestky na čtvrtky a odstraňte pecky. Poté je položte na velkou pánev spolu s jednou čajovou lžičkou nastrouhané pomerančové kůry, šťávou z pomeranče, portským vínem a kořením. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte přibližně 3-4 minuty, dokud švestky nezměknou. Měly by si ale stále zachovat svůj tvar! Sundejte pánev z plotny a nechte marinovat 30 minut.

6. Švestky vyberte a tekutinu dále vařte, dokud se její objem nezmenší na polovinu nebo dokud konzistence nezačne připomínat sirup.

Podávejte: Vyklopte panna cottu na talíř se 3 čtvrtkami švestek. Ty pokapejte portským sirupem a také pokapejte talíř kolem panna cotty. Ozdobte hoblinkami pomerančové kůry a čerstvým vanilkovým luskem.

Komentáře

Přidat nový komentář



* Povinné položky
01.11.2014
Kategorie: Cestování

3x skvělý tip na lyžovačku

V Itálii je mnoho míst, která stojí za vidění. V létě jsou to především sluncem zalité a vyhřáté pláže a přímořská letoviska, zatímco v zimě jsou to italské Alpy s vysokohorským sluníčkem a nesčetnými možnostmi sněhových radovánek. Podívejte se na tři zajímavá horská střediska, která rozhodně mají co nabídnout.

Více informací

Passo Tonale

Passo Tonale je vysokohorské středisko, které se rozprostírá ve výšce 1882 m nad mořem v horském sedle Val di sole. Tento průsmyk se nachází v Brentských Dolomitech na hranici Lombardie a Trentina. Díky ledovci Presena (3069 m n.m.) jsou zde ideální sněhové podmínky pro celoroční lyžování. Díky nové kabinové lanovce se z Passo Tonale během několika minut dopravíte do vedlejšího lyžařského areálu Ponte di Legno. Propojením těchto dvou středisek máte možnost využívat celých 60 km sjezdových tratí. Celý areál disponuje terény všech obtížností. Svahy jsou orientovány na sever a v případě méně příznivých sněhových podmínek jsou stoprocentně zasněžovány. Na své si zde přijdou nejnáročnější lyžaři, pro které je určena 4,5 km dlouhá trať Alano nebo Il Paradiso, stejně tak jako začátečníci, kteří mohou navštívit zdejší lyžařskou školu. Rozhodně se zde nebudou nudit ani snowboardisté, jsou zde totiž dva snowparky s boardercrossem, ani běžkaři, pro které je připraveno 40 km běžeckých tratí.
Ve volných chvílích můžete v Passo Tonale využít krytého bazénu, halu na volejbal, basketbal, tenis. Středisko nabízí několik barů, kaváren a restaurací a pizzerií dobré kvality. Ceny se pohybují od € 10 za 3-chodové menu a € 5 za pizzu či těstoviny.

Základní informace:
Cena skipasu: 34 € za den, 166 € za šest dní, hl.sezóna - dospělý
Vzdálenost: z Prahy 780 km, z Brna 840 km
Sezóna: říjen - červen
Doporučené trasy:
• Praha, Plzeň, Rozvadov CZ/D, Regensburg, Mnichov a dále D/A, Innsbruck, Brenner I/I, dálniční sjezd St. Michele/ Mezzocorona, Mezzolombardo, Cles, Malé, Mezzana, Tonale
• České Budějovice, Dolní Dvořiště CZ/A, Linz, Salzburg, A/D a dále D/A, Innsbruck, Brenner I/I, dálniční sjezd St. Michele/ Mezzocorona, Mezzolombardo, Cles, Malé, Mezzana, Tonale
• Brno, Mikulov CZ/A, Vídeň, Linz, Salzburg, A/D a dále D/A, Innsbruck, Brenner I/I, dálniční sjezd St. Michele/ Mezzocorona, Mezzolombardo, Cles, Malé, Mezzana, Tonale

Livigno

Livigno je dalším zimním střediskem nacházejícím se v italských Alpách uprostřed masivu Livigno (1800-3000 m n.m.). Toto pohoří se rozprostírá na rozmezí Itálie a Švýcarska, přičemž do Švýcarska zasahuje svou menší a nižší částí. V Itálii se objevují nejvyšší vrcholy spolu s jedinými ledovci skupiny. Severovýchodní a východní část horstva je součástí národního parku Stelvio a severní část pohoří Livigno byla vyhlášena jako Švýcarský národní park. Nejvyšším vrcholem je Cima di Piazzi (3439 m) ležící v italské části masivu.

Vysokohorské středisko Livigno se rozkládá ve 12 km dlouhém údolí v nadmořské výšce 1816 m, je přístupné pouze ze Švýcarska a je výjimečné tím, že se nachází v bezcelní zóně Do 60. let bylo Livigno chudým horským městečkem. Jeho rozvoj začal otevřením tunelu Munt la Schera. V Livignu vás rozhodně potěší výborné lyžařské podmínky s jistotou sněhu. Sezóna zde začíná v listopadu a končí začátkem května. Více než 115 km (40 modrých, 55 červených a 20 černých) dokonale upravovaných a uměle zasněžovaných sjezdovek (možnost zasněžení až 70%) nabízí výjimečné možnosti pro náročné lyžaře i začátečníky. Nejtěžší sjezdovky vedou podél kabinové lanovky Carosello. Z vrcholu Blesaccia vedou ty mírnější, severní strana je vhodná pro freeride a milovníci snowbordingu mají k dispozici snow-park s U-rampou, halfpipe a skokanské můstky. Pro běžkaře je zde připraveno 40 km upravených tratí. Veškerou dopravu po Livignu zajišťují bezplatné skibusy. Ve středisku je velký počet restaurací s pravou italskou a evropskou kuchyní. Naleznete zde také množství barů, obchodů, půjčoven sportovních potřeb, servisů atd. Kromě toho si zde můžete zapůjčit sněžné skútry nebo využít nabídky bowlingu, horolezeckých stěn či kluziště. Díky bezcelní zóně zde také můžete výhodně nakoupit například značkové oblečení nebo alkohol.

Základní informace:
Cena skipasu: 36 € za den, 177 € za šest dní, hl.sezóna - dospělý
Sezóna: listopad - květen
Vzdálenost: z Prahy 730 km, z Brna 790 km
Doporučená trasa:
• Praha - Dolní Dvořiště - Linz - ze Salzburgu na Innsbruck (550 km) a Landeck. Město se objede tunelem směrem na průsmyk Reschenpass, před ním se musí odbočit do Švýcarska (St. Moritz, nikoliv Samnaun). Klikatou silnicí se pokračuje přes Scuol a Zernez k tunelu, kterým se dostanete do údolí a následně do Livigna. Jednosměrné mýtné v tunelu Munt la Schera cca € 10; tunel je otevřený pouze do 20 hod.

Plan de Corones / Kronplatz
Posledním námi doporučovaným lyžařským střediskem pro dnešek je Plan de Corones/Kronplatz. Toto moderní zimní letovisko je pojmenované po vrcholu Kronplatz, který se nachází v nadmořské výšce 2275 m v jižním Tyrolsku v údolí Pustertal. Tato lyžařská oblast nabízí více než 100 km výborně připravených sjezdovek všech obtížností s dlouhými sjezdy do třech výchozích středisek Valdaora, Riscone a San Vigilio s převýšením až 1300 m. Protože se lyžuje téměř ze všech stran hory, můžete se během dne přesouvat za sluncem a kvalitou sněhu a zároveň se kochat jedinečnými pohledy na Alpy. Vzhledem k velké přepravní kapacitě (31 moderních lanovek a vleků) se téměř nikde nečeká.

Po celou sezónu jsou zde výborné sněhové podmínky se 100% umělým zasněžováním. Pro milovníky běžek je zde připraveno 200 km upravených tratí, pro snowboardisty je tu však připraven pouze jediný areál. Najdete zde přibližně 40 útulných hospůdek a barů, sluneční terasy a směsici vynikající italské, rakouské a pustetalské kuchyně. Ti nejaktivnější z vás mohou navštívit bazény, relaxační centra nebo si zajít na bowling. Večery zde bývají velmi živé. Historické centrum Brunica svádí k procházkám, posezení a nákupům.

Základní informace:
Cena skipasu: 130 € za čtyři dny, 179 € za šest dní, hl.sezóna - dospělý
Sezóna: prosinec - konec dubna
Vzdálenost: z Prahy 647 km, z Brna 711 km
Doporučené trasy:
• Praha - Plzeň - Rozvadov CZ/D, Regensburg, Mnichov
• České Budějovice, Dolní Dvořiště CZ/A, Linz, Salzburg, A/D
• Brno, Mikulov CZ/A, Vídeň, Linz, Salzburg, A/D a pak dále D/A, Innsbruck, Brenner A/I, dálniční sjezd Bressanone, Brunico

Komentáře

Přidat nový komentář



* Povinné položky
01.11.2014
Kategorie: Gastronomie

Bramborový salát s červenou cibulí

Lehký a přitom vynikajicí. Bude se skvěle hodit jako příloha k masu nebo rybě.

Více informací

Doba přípravy: 35 minut
Náročnost receptu: Začátečník
Počet porcí: 4

Ingredience:

250 g plátků pancetty
500 g vařených červených brambor
1 červená, najemno nakrájená cibule
1 lžička jemně namletého černého pepře
Najemno nakrájená petrželová nať

Zálivka:
4 lžíce octa z červeného vína
7 lžic olivového oleje
1 stroužek jemně nakrájeného česneku
½ lžičky dijónské hořčice
1 lžička cukru
½ lžičky soli
½ lžičky pepře

Postup:

Vložte všechny ingredience určené pro zálivku do uzavřené sklenice, pořádně protřepte a poté nechte stranou. Usmažte pancettu dokřupava v malé smažící pánvi, poté ji ubrouskem vysušte. Nakrájejte brambory na 1 cm úzké kousky a dejte do velké mísy. Přidejte pancettu, cibuli, petržel, sůl, pepř a zálivku. Jemně zamíchejte a můžete servírovat.

Komentáře

Přidat nový komentář



* Povinné položky
<
>