Gastronomie

09.01.2015
Kategorie: Gastronomie

Cacciucco

Jednoduchá a lahodná polévka. Lze použít prakticky jakoukoli rybu nebo mořské plody.

Více informací

Doba přípravy: 75 minut
Náročnost receptu: Mírně pokročilý
Počet porcí: 4

Ingredience:

2,5 kg libovolných ryb (mořských plodů)
6 lžic olivového oleje
2 nakrájené cibule
2 svazky petržele
4 stroužky nadrobno nakrájeného česneku
2 sušené chilli papričky
200 ml suchého červeného vína
800 g nakrájených rajčat (mohou být z plechovky)
Mořská sůl, černý pepř
3 - 4 l vody
1 mrkev nakrájená nahrubo
1 nakrájený celer

Postup:

Očistěte ryby a mořské plody. Nejdříve si připravte šťávu. Do hrnce dejte vodu, kosti z ryb, jednu cibuli, mrkev, celer a hrst petržele. Přiveďte k varu, potom ztlumte a vařte na mírném ohni. Po 30 minutách přeceďte přes sítko. Nechte zatím stranou.
Rozpalte olivový olej ve velkém hrnci. Přidejte druhou cibuli, zbytek petržele, česnek a chilli papričky. Jemně smažte, dokud ingredience nejsou měkké. Vlijte víno a nechte chvíli probublat. Přidejte rajčata a sběračku šťávy. Přidejte plamen a vařte intenzivně 15 minut, aby vynikla chuť. Ochuťte solí a pepřem. Přidejte ryby a vařte, dokud nejsou hotové (v případě mušlí dokud se neotevřou). Opět dochuťte a servírujte v hlubokých miskách.

Komentáře

Přidat nový komentář



* Povinné položky
28.12.2014
Kategorie: Gastronomie

Putování světem sýrů - Casciotta d'Urbino

Tento ne příliš známý sýr patří k nejdražším italským sýrům. Je tomu tak nejen proto, že se vyrábí výhradně v provincii Pesaro-Urbino, ale milovníky sýrůsi získal hlavně pro svou jedinečnou chuť.

Více informací

Na jeho chuti spolupracuje ze 70-80 % ovčí a z 20-30 % kravské mléko. Tento poměr pochází ze 16. století, kdy v se hojně praktikovalo pasení ovcí a krav dohromady. Tvar mu dodávají lidské ruce, které sýr hnětou ve speciální formě. Každý blok je očíslován a nese značku Consorzio Tutela Casciotta di Urbino

Casciotta d´Urbino je sýr skutečných labužníků. Hodí se na sýrové mísy, chleby či do salátů. Jako svačinka pro celý den se výtečně hodí k měkkému salámu ciauscolo, který je pro oblast střední Itálie také typický. Skvěle ovšem jeho chuť vynikne s grilovanou polentou a troškou osoleného vepřového sádla. Varianty na sladko jsou pro milovníka chutí přímo nebezpečné: na ty nejnižší pudy zaútočí ve spojení s marmeládou z fíků, kdoule, s nakrájeným jablíčkem či pokapaný medem.V kombinaci s hruškou zavede strávníka rovnou do gurmánského nebe.

Tip: Sýrová zmrzlina. Že to zní strašně? Až ji ochutnáte, nebudete věřit, že jste bez ní mohli existovat.

Potřebovat budete: 2 hrnky mléka, 350 g sýra Casciotta d'Urbino, 2 vejce, 1 hrnek krystalového cukru, 1 hrnek co nejtučnější smetany

Jak na to: Pokud ji má, odstraňte ze sýru kůrku a jemně nastrouhejte. V malém hrnci doveďte mléko do varu, přidejte sýr a vařte, dokud se úplně nerozteče. V dalším hrnečku smíchejte žloutky z vajec s polovinou cukru, řádně promíchejte a nalijte do rozteklého sýra. Přilijte smetanu. Míchejte, dokud hmota není dokonale hladká. Nechte vychladnout, dejte ji do mrazáku - a sýrová zmrzlina je na světě.

Komentáře

Přidat nový komentář



* Povinné položky
12.12.2014
Kategorie: Gastronomie

Steak po italsku

Že Italové umí jenom pizzu a špagety? Z tohoto omylu vás vyvede delikátní hovězí steak s italskou omáčkou.

Více informací

Doba přípravy: 20 minut
Náročnost receptu: Začátečník
Počet porcí: 2

Ingredience:

2 steaky z hovězího masa přibližně 2 cm vysoké
2 velmi zralá menší rajčata nebo 400 g sekaných rajčat v plechovce
2-3 velké stroužky česneku
Olivový olej
2 lžičky sekaného oregána nebo majoránky
6 velkých lístků bazalky natrhaných na velké kusy

Postup:

V pánvi si předehřejte olej. Do něj vysypte na kostky nakrájená zralá rajčata, česnek a oregáno. Ochuťte solí či pepřem a přiveďte k varu. Vařte přibližně 10 minut a občas směs zamíchejte. Poté přidejte natrhanou bazalku a směs odstavte z plotny.

Zvolte pánev s tlustým dnem, na které budete dělat steak. Tu rozpalte na plotně a položte na ni steak, který po obou stranách potřete olejem a kořením. Plotnu si nahřejte na střední až vyšší teplotu. Pokud chcete steak krvavý, pečte ho na každé straně asi 3 minuty. Pro medium, tedy střední propečení 4 minuty na každé straně a pro řádně propečený steak pokračujte v pečení po dobu 5 minut na každé straně.

Když je steak hotový, dejte ho na talíř, nechte asi 5 minut odstát a zalijte jej připravenou rejčatovou směsí. Vhodnou přílohou ke steaku mohou být brambory, zeleninový salát či zelené fazolky.

Komentáře

Přidat nový komentář



* Povinné položky
>